Pacienţii participa la studiile clinice pentru mai multe motive. 

·        În primul rând ei speră sa beneficieze de avantajele unui nou tratament care ar putea să devină disponibil abia peste 1-2 ani în ţările dezvoltate şi să intre pe o listă de compensare din ţara noastră peste alti câţiva ani.

·        Adesea, pacienţii doresc să contribuie ei însăşi la efortul global al cercetării care ar putea sa ii ajute si pe alţi bolnavi aflaţi in aceeaşi stare. Fără contribuţia acestor pacienţi practic nu am mai putea face nici un singur pas înainte in descoperirea unor noi tratamente care sa îmbunătăţească sau salveze vieţi!

Toţi subiecţii din studiile clinice sunt atent monitorizaţi în timpul studiului şi adesea mult timp după aceea. Vizitele la medic sunt mult mai frecvente şi durează, de regulă, mult mai mult decât o vizită standard.  La rândul lor, medicii investigatori, sunt selectaţi din rândul medicilor care au dovedit performanţă în activitatea lor si sunt instruiţi permanent si verificaţi în detaliu asupra modului în care efectuează vizitele, monitorizează pacientul şi raportează datele culese. Practic niciunui medic investigator nu i se permite să îşi exercite profesia decât la cele mai înalte standarde medicale din ţările avansate economic.