Un trial clinic (trial - incercare lb.engl) este un studiu clinic de mari dimensiuni, care reprezinta, de regula, etapa obligatorie si finala inainte de introducerea unui medicament in practica.

Fiecare studiu este proiectat pentru a găsi noi metode mai bune pentru a trata afecţiuni medicale diverse. Cerctarea pentru noi tratamente eficiente incepe cu cercetarea de bază, care se desfasoara in laborator, pe animale de experienta. Numai acele substante care se demonstreaza, in urma tesarilor pe animale, ca nu sunt toxice sau periculoase pentru om urmeaza a face obiectul trialurilor clinice!

Cercetarea de laborator nu poate anticipa intotdeauna, cu exactitate, modul în care un nou tratament va actiona asupra pacientilor.

Trialurile clinice reprezinta in fapt, dovada pe care o aduce producatorul in fata autoritatilor ca noul medicament este eficace si sigur. In lunga perioada scursa de la inceperea testarii unei substante candidat de medicament si punerea pe piata (uneori 5-7-10 ani), toata lumea este inalt motivata in a gasi eventualele reactii adverse, riscuri potentiale si efecte. Nici un producator nu vrea sa-si asume riscul de a promova pe piata o substanta care, mai devreme sau mai tirziu, se va dovedi un esec terapeutic. De aceea, frauda (raportarea de date eronate, fals pozitive sau ascunderea de reactii adverse) este aspru pedepsita de legislatia internationala si rar intilnita in acest domeniu.

Studiile clinice ne ajuta sa aflam dacă un tratament nou şi promiţător este sigur şi eficient. În timpul unui cercetari, aflam mai multe informaţii referitoare la beneficiile unui nou tratament, riscurile sale, şi cât de bine actioneaza in anumite situatii clinice.

In trialurile clinice participa numai pacientii care doresc cu adevarat acest lucru, fiind interzisa cercetarea fara ca pacientul sa-si exprime consintamintul sau in cunostinta de cauza.