Daca stiti deja ca aveti un nodul tiroidian inseamna ca a fost descoperit fie in urma unei echografii tiroidiene de rutina, fie in urma examinarii clinice a glandei tiroide de catre un medic endocrinolog.
Odata ce ati aflat de existenta sa, se nasc citeva intrebari legitime, cum ar fi "cum imi afecteaza acesta starea de sanatate", "este o tumoare maligna sau se poate transforma intr-un cancer tiroidian" si in cele din urma "ar trebui sa-l scot sau nu"?
Nodulul tiroidian unic este foarte frecvent intilnit, aproape 65% din persoanele peste 50 de ani prezentand o astfel de formatiune, fiind adesea ignorat de pacienti, atunci cind nu ii deranjeaza in niciun fel, influentind arareori starea de sanatate.
Totusi, odata descoperit, investigarea paraclinica acestei afectiuni si monitorizarea la 6-12 luni sunt obligatorii (de aceea este important sa pastrati toate informatiile medicale, echografii, scintigrafii etc, care au fost obtinute in timp).
Situatiile in care acesta va trebui sa fie indepartat sunt relativ rare insa chiar si asa.
In rarele situatii in care indepartarea nodulului este recomandata, atunci cind in urma biopsiei s-a diagnosticat existenta unor celule neoplazice sau chiar atunci cind probele repetate sunt neconcludente, cind cresterea in volum a nodulului este importanta ajungind chiar sa determine afectarea zonelor de vecinatate cu determinarea tulburari de inghitire, daca functia tiroidei este perturbata determinind hipertiroidism si nu suportati medicatia antiroidiana sau tratamentul cu iod radioactiv sau in situatiile in care acesta este contraindicat (spre exemplu in cazul femeilor insarcinate). In unele situatii medicul endocrinolog va recomanda indepartarea tesutului respectiv prin tiroidectomie partiala sau totala pentru ca exista indicii unei evolutii posibile spre malignizare chiar daca nu s-a pus inca un diagnostic propriu-zis de cancer.
Pacientii apeleaza frecvent la o a doua opinie, cind se pune problema unei interventii chirurgicale si uneori descopera ca unii medici vor indica urmarea unui tratament pentru a vedea daca dimensiunile nodului unic (nu a gusii polinodulare) diminua.Totusi, aceasta solutie este doar o tergiversare daca indicatiile indepartarii sunt clare! Multi pacienti se agata de aceasta recomandare, neglijind sa se mai adreseze ulterior medicului endocrinolog o lunga perioada de timp.
In concluzie, asigurati-va ca medicul endocrinolog a avut suficienta rabdare pentru a va explica pe larg indicatiile, alternative, posibilele evolutii in urma interventiei, riscurile si beneficiile acesteia si evitati documentarea strict din surse de pe internet.